Τα Παραδοσιακά γλυκά μας

με άρωμα Μονεμβασιάς

Μία τέχνη που θέλει φαντασία, δημιουργικότητα και φυσικά… αγάπη

Στα παλιά τα χρόνια, όταν οι νερατζιές χάριζαν τον ανθό τους, το μοναδικό καζάνι απόσταξης στο κάστρο της Μονεμβασιάς σεργιάνιζε από σπίτι σε σπίτι, προσφέροντας το πολύτιμο ανθόνερο στις νοικοκυρές. Μια ευωδία πλημμύριζε το κάστρο που μοσχοβολούσε από μακριά ανθόνερο. Αμυγδαλιές φορτωμένες με μύγδαλα, έδιναν απλόχερα τη “φυρανιά” τους, χαρίζοντας την ψυχή στο αμυγδαλωτό και στο γλυκό κουταλιού μυγδαλάκι της Μονεμβασιάς.

Η οικογένεια Χαραμή, εδώ και 60 χρόνια, παρασκευάζει για εσάς πεντανόστιμους πειρασμούς, που δύσκολα μπορεί κάποιος να τους αντισταθεί, καθώς είναι ιδιαιτέρως θρεπτικά και υγιεινά. Θα γλυκάνουν τον ουρανίσκο σας, χωρίς πολλές τύψεις!

Κουραμπιέδες

Όσο πιο αγνά και φρέσκα είναι τα υλικά, τόσο πιο χορταστικός και μοναδικός είναι ο κουραμπιές που λιώνει στον ουρανίσκο.

Στο παρασκευαστήριο γλυκών Χαραμής χρησιμοποιούμε δίχως καμία αμφιβολία τις καλύτερες πρώτες ύλες και φτιάχνουμε τον κουραμπιέ με πολύ μεράκι και φροντίδα.

Δίπλες

Το γλύκισμα αυτό φτιάχνεται μόνο από ζύμη, δηλαδή από αλεύρι, που στην πορεία ψήνεται στο λάδι με αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο, για να πάρει το ανάλογο σχήμα.

Οι δίπλες θα πρέπει να είναι τραγανές και πολύ καλά μελωμένες για να αναδειχθεί και η ζύμη. Τη διαφορά στις δίπλες μας την κάνει το αγνό ελληνικό μέλι και το μεράκι μας.

Σαμουσάδες

Ένα αρχοντικό γλυκό που εμπνέεται από την παράδοση της Μονεμβασιάς, έχοντας ρίζες από τη Βυζαντινή περίοδο. Είναι ένα αρχοντικό γλυκό κι αυτό οφείλεται στην κληρονομιά του, στα πλούσια υλικά και στο μεράκι παρασκευής του!

Αποτελείται από χωριάτικο φύλλο που ζυμώνεται και ανοίγεται στο χέρι. Στη συνέχεια, σε αυτά τα φύλλα απλώνονται τα στρώματα καρυδιών, ψιλοκομμένων μύγδαλων και σουσαμιού.

Μυρωδιά και ιδιαίτερη γεύση στο γλυκό αυτό προσδίδουν επίσης τα μπαχαρικά, κανέλλα, γαρύφαλλο και μοσχοκάρυδο.

Φλογέρες

Ένα γλύκισμα που έχει πάρει το όνομά του από το σχήμα του.

Τα υλικά που χρησιμοποιούμε μοιάζουν μ’ αυτά του σαμουσά, όμως η γεύση τους και η υφή τους διαφέρουν. Και αυτό οφείλεται περισσότερο στο φύλλο της φλογέρας που εσωκλείει περίτεχνα στις πτυχές του καρύδι και μύγδαλο τριμμένο και δεν αφήνει το σιρόπι από το μέλωμα να ξεχυθεί.

Είναι ένα ελαφρύ γλυκό και τρώγεται εύκολα. Δύσκολα θα σταματήσετε στο πρώτο!

Μελιτίνια

Κρατάνε τις ρίζες τους από τη Σαντορίνη. Μια παραλλαγή αυτών είναι και τα κρητικά σκαλτσούνια. Αυτό που τα κάνει αυτά τα γλυκά να ξεχωρίζουν είναι η γέμισή τους από ανθότυρο. Το τυρί σε συνδυασμό με μέλι και κανέλα δίνει στα μελιτίνια μια πολύ φίνα γεύση που ισορροπεί μεταξύ γλυκού και αλμυρού.

Ραφιόλια

Είναι γλυκά πολύ γνωστά για την ιδιαίτερη γεύση τους που παραπέμπει σε ένα όμορφο νησί. Κι αυτό γιατί στο μείγμα των υλικών τους, προστίθεται και μαστίχα Χίου.

Είναι και αυτό ένα παραδοσιακό γλυκό της περιοχής πολύ διαδεδομένο και πάρα πολύ γευστικό.

Σιροπιαστά

Τα σιροπιαστά μας είναι φτιαγμένα παραδοσιακά με τα πιο αγνά και φρέσκα υλικά. Με πληθώρα ακαταμάχητων γεύσεων, σε όλα τα μεγέθη, οι λάτρεις του γλυκού δεν θα ξέρουν ποιο να πρωτοδιαλέξουν.

Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στο χρόνο με αρώματα μια άλλης εποχής και απολαύστε γαλακτομπούρεκο, γιαννιώτικο, μπακλαβά & σαραγλί!

Γλυκά κουταλιού

Τα γλυκά του κουταλιού ή τα γλυκά της γιαγιάς είναι κομμάτι της κληρονομιάς μας, που το φυλάμε καλά κλεισμένο, για να το παραδώσουμε στην επόμενη γενιά.

Οι γιαγιάδες μας ήταν ασυναγώνιστες σε αυτά τα γλυκά και πάντα φρόντιζαν να μας περιμένουν με τα βάζα γεμάτα, κλεισμένα σε ένα ντουλάπι.

Αυτή την κληρονομιά συνεχίζουμε και μεις.